Gezond eten en flink bewegen

Genieten van het goede leven, daar ben ik erg goed in. Zomers op terras met koud biertje en bittergarnituurtje. In de winter warm binnen met een kop chocolademelk en een punt appeltaart. Uit eten gaan maak je mij altijd ontzettend blij mee. Genieten van mijn lichaam deed ik op de duur alleen niet meer, dat ik nooit nee zei tegen iets lekkers was wel te zien. Tot van de zomer de knop omging, samen met mijn vriend ben ik gaan sporten en gezond gaan eten.

Toen ik jonger was ben ik altijd flink sportief geweest. Ik was gek op zwemmen, speelde altijd buiten en maakte flink kilometers op de fiets en skeelers. Mijn tienerjaren werd dat nog meer, ik fietste dagelijks 2 uur, voetbalde fanatiek en daarnaast kreeg ik ook nog flink beweging.

Op mijn zestiende bedacht ik om mee te doen met een cursus streetdance. Helaas ging het hier met de tweede les mis en is mijn knieschijf verschoven. Hierna was het gedaan met sporten. Fietsen naar school lukte niet meer en ook voetballen moest ik mee stoppen. Op den duur werd de pijn aan mijn knie wel minder, maar het is nooit helemaal weggegaan. Het kwam er op neer dat ik helemaal niet meer sportte. Met de overgang naar HBO op mijn achttiende was het fietsen ook gedaan, met OV was namelijk wel erg makkelijk. Alle shops op het station met friet, ijs en ander lekker eten waren ook absoluut geen helpende factor. Laten we het helemaal maar niet hebben over de weekenden, snacks en alcoholische drankjes waren alom vertegenwoordigd.

Gezond eten en flink bewegen

Het resultaat van deze levensstijl was duidelijk te zien. Toen ik drieëntwintig was, woog ik 84 kilo. Twintig kilo zwaarder dan op mijn achttiende. Ik deed een aantal halfslachtige pogingen om af te vallen, maar elke keer strandde het na een paar weken. Het echte doorzettingsvermogen bezat ik niet. Bijna twee jaar geleden kreeg ik een relatie met mijn vriend. Gezellig samen op de bank met een biertje en een zak chips. Tussendoor een reep chocola bij de thee. Het ging allemaal zo makkelijk naar binnen.

Tot van de zomer, we waren allebei klaar met ons gewicht en wilden er wat aan doen. We hebben ons diezelfde week nog ingeschreven bij de sportschool en zijn begonnen met gezond eten. Samen hebben wij de knop omgezet en zijn gezond gaan koken, elkaar gaan motiveren en elkaar er ook op aanspreken als we iets ‘verkeerds’ deden. In het begin deden we het om af te vallen. Inmiddels is het echt gewoonte geworden.

Gezond eten en flink bewegen

We zijn meer groenten gaan eten, minder vet. Tussendoortjes die bestonden uit koek en chocola zijn vervangen door fruit. En ’s avonds staan er niet meer standaard een zak chips en fles frisdrank op het menu. Daarnaast zijn we drie keer per week gaan sporten en dan voornamelijk gericht op krachttraining. En met resultaat! Want inmiddels ben ik 14 kilo afgevallen. Daarnaast ben ik sterker geworden en voel me over het algemeen fitter en beter in mijn vel. Wat mij betreft blijf ik op deze manier leven, ik zou niet meer zonder willen.